Wednesday, 29 July 2015

Resepi Nasi Dagang Kelantan


Bahan2 utk nasi
1 beras nasi dagang rendam 20 minit dahulu.. Kemudian cuci bersih toskan
2. 3 ulas bawang merah
3. 2 ulas bawang putih
4. 1"halia
5. 1 helai daun pandan disimpulkn
6. 1 sudu teh halba
7. 1 biji kelapa
8. 1/2 garam
Cara2 
Masak mcm biasa guna periuk elektrik senang... 

Bahan utk arca
2 batang timun - dihiris memanjang 
1 batang lobak merah - dihiris memanjang
1 biji bawang merah - dimayang
Cili merah
Cuka
Garam
Gula
 Cara2 buat arca
Bahan2 yg di hiris td direndam dalam air garam dan sedikit air kapur (15 minit) supaya acar td ragup dan warna die akan jd menarik bile nk makan nanti...
Selepas itu tos kn bahan2 td.. So boleh gaulkn dgn cuka, garam dan gula
Bila dh siap boleh simpan dalam peti ais... 

Bahan2 sambal kelapa
3 or 4 ekor ikan kembung - cuci dan bakar
Pastu ikan td kite asingkan isi dan tumbuk hingga halus
1 biji kelapa - asing kan 1 gengam kelapa utk di masukn dalam gulai
Baki kelapa td kite goreng dalam kuali tanpa minyak pastu kite tumbuk halus
1 sudu lada hitam - tumbuk halus *
4 biji bawang merah - tumbuk halus*
2 batang serai dihiris halus dan di tumbuk*
1"halia di tumbuk halus *
 Cara2 buat sambal kelapa
 Kite satukan isi ikan bakar, kelapa goreng dan bahan yg ada tanda * 
Bile dh gaul kite masak sekejap atas kuali... 
Lepas tu siap sambal kelapa...

Bahan2 gulai ikan tongkol
2 ekor ikan tongkol. Bersihkan tos
Air utk merebus
1 sudu teh garam
2 keping asam keping
Cara2
Rebus ikan td sampai empuk.. Tp jgn lama2 agak2 takut ikan hancur nanti
Air ikan td jgn buang boleh gune mase nk buat gulai nanti

Bahan rencah utk gulai
30 tangkai cili kering - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
8 ulas bawang mera - kisar
1"kunyit hidup - kisar
1 sudu teh lada hitam di tumbuk
1 gengam kelapa parut
4 keping asam keping
1 biji kelapa 
1 buku gula merah
1 kiub ikan bilis
1 sudu teh maggie cukup rasa
1 biji tomato - belah 4
1 batang timun - potong serong belah 2
1 cili merah- belah 2

Cara2 buat gulai ikan tongkol
1. masukkan bahan kisar,santan, asam keping, dan gula merah dalam kuali..
2. Bila dah masak hingga mendidih, jika kuah pekat tambah air rebusan ikan td.
3.bila dah mendidih, masukan ikan, kacau hingga rata, tp jgn kuat takut ikan hancur pulak
4. Bila dh sebati, masukan kiub ikan bilis, garam, gula, maggie secukup rasa dan lada hitam
5. Bila dah mendidih masukan kelapa parut yg 1 gengam..
Akhir sekali masuk kan tomato, cili masak, dan timun.. Jgn masak lama2 sgt... Agak2 dalam 10minit tu boleh tutup api..

Nie hasil nasi dagang yg sy masak

Ada setengah org die akan makan sekali ngn telur rebus.. Ikut suke... Sbb sy x berapa suka makan ikan ngn telur rebus

No comments:

Post a Comment